Första veckan avklarad!

Fredagen lider mot sitt slut, och därmed avslutas första veckans grävning i Buttle. Det har arbetats flitigt i alla schakt och vädret har varit något snällare även idag!

Vi börjar att titta in vad grupp 1 har hittat på under dagen. I den norra delen av schakt 49, enhet 12, har ett större område med lite lerigare jord försökts att avgränsas. Även i enhet 12 har ett område med mycket kol och bränd lera i jorden identifierats. När det kommer till fynd stoltserar schakt 49 idag med en fin glaspärla.

Här ser vi Linda som stolt visar upp dagens pärla!

Emmelie Bengtssons foto.

En tydligare bild på glaspärlan.

Vi går vidare och besöker grupp 2. Just nu gräver de kontext 3 som är utanför den raserade muren. Detta för att eventuellt få ut mer av muren som tillhör kontext 4. Deras fynd under dagen har varit förhistorisk keramik och mindre benbitar. Kommentar från Emilie ”Ingen märkvärdig dag”. Men det är bara att kämpa på grupp 2, snart hittar ni förhoppningsvis muren!

Här ser ni den raserade muren från schakt 50 där grupp 2 arbetar flitigt.

Emilie visade upp keramikbiten.

När vi kom till grupp 3 i schakt 51 var de i full gång med dokumentering av en ny nivå i schaktet. De tog foton och skulle även mäta in schaktet med hjälp av totalstationen. De var entusiastiska över att få visa upp dagens fynd som var ben, flintavslag, förhistorisk keramik och historisk keramik. Nu väntar de med spänning på ett kulturlager under det tjocka ploglagret.

Siri är i full gång med att dokumentera schakt 51.

Ebba visar upp en liten tibia (skenben) från ett mindre djur.

Ebba visade även upp den tjocka förhistoriska keramikbiten.

Grupp 4 avslutade idag schakt 52 med att rita profilkanten på millimeterpapper och mäta in arean på hela schaktet. Resten av dagen gick sedan åt att öppna schakt 53, strax väster om det gamla schaktet. När torven avlägsnats kunde grupp 4 påbörja rensning av torvlagret, samt att börja gå ner i det underliggande ploglagret. Schakt 53 har öppnats i ett fosfatrikt område, vilket oftast är en indikation på en rik aktivitet i jorden. Grupp 4 blev väldigt glada när det redan i torvlagret påträffades fynd. Fynden har varit ben, förglasat slagg, en metallbit (som de ej vet vad det är), patronhylsa och flinta.

 

Ett av fynden var förglasat slagg.

 

Troligtvis en mer modern patronhylsa.

 Eriks metall, någon som vet vad det kan vara?

Om någon inte vet hur man bedömer färg på jorden så kan Erik visa.

ezgif.com-gif-maker.gif

Det är mycket jord och sten som blivit uppgrävt denna vecka!

Nu tar vi helg för att ladda om batterierna. Vi ser fram emot en ny vecka med förhoppningsvis lite snällare väder och många kulturlager. Ni kan återigen besöka oss i Buttle Änge på måndag mellan 07.45-14.00. Sprid gärna bloggen vidare och glöm inte titta in här igen på måndag!

Trevlig helg önskar Alice och Felicia från grupp 4! 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s