Ännu en dag är till ända här i Buttle. Alla grupperna har kämpat på bra i vad som var en väldigt varmt dag med stekande sol och lite vind. Vinden har orsakat lite missöden med fyndlådor som har blåst iväg, jord från sållen flyger överallt, mm. Men vi kämpar på ändå trots vädrets nyckfullhet.
Grupp 4 jobbar på med schakt 53 där moränen nu är synlig i hela schaktet. De har funnit tre fläckar i moränen varav en var en liten bengömma. Bengömma innehöll 8st lite större benfragment bland annat en kota och en bit av bäckenet från nötkreatur (fanns även huggspår). Ska bli spännande att se vad bengömman mer kan innehålla då gruppen endast varit i ytan, dessutom vad de andra mörkerfärgningarna kan innehålla.

Schakt 53!

Victor visar bengömman

Erik kämpar på med moränen (mer sten än jord)

Sara visar upp bäckenfragmentet
Grupp 3 har idag officiellt avslutat sitt arbete i schakt 51! Ett stolphål i det nordöstra hörnet har hittats och schaktet är fotograferat för 3D-bild. Igår påbörjades fyra nya schakt, provgrop (PG) 61, 62, 63 och 64. I PG 63 och 64 börjar moränen dyka upp. Dagens fynd däremot gjordes i PG 61! Och det är inte ett förhistoriskt fynd som det kan tänkas, utan ett historiskt mynt. Varför är ett historiskt mynt så intressant? Myntet är ett kopparmynt som endast myntades 1666-1686 under Karl XI:s regeringstid, en 1/6 öre som är 1600-talets vanligaste mynt. Det inte helt otänkbart att en bonde tappade myntet när hen plogade jorden (då myntet hittades direkt under torven). Fyndet gör att åkermarken och dess brukningstid blir lite äldre vad man tidigare hade trott, vi får se vad som händer med den frågan. Men ett onekligen intressant fynd från historisk tid!

Rasmus fotar schakt 51 inför 3D

Provgropar- Rasmus och Ellinor kämpar på!

Myntet in situ

Tre kronor med bokstäverna C, R och S (Carolus Rex Sveciae – Kung Karl av Sverige).

Baksidan som visar lejonet och andra detaljer.
Grupp 2 har en ny kontext eller nivå i ruta 19 (nordöstra delen av schaktet), då det har hittats en koncentration av ben (brända och obrända), träkol och keramik där. Samt att gruppen har märkt av att den delen av schaktet ser lite annorlunda ut från det sydvästra (då bland annat de har funnit mer fynd där). De kämpar på i värmen och fortsätter dessutom att jobba med den raserade husväggen. För övrigt har de hittat slagg, brända och obrända ben (bland annat en bränd tand), träkol och bränd lera. Moränen börjar titta fram mer och mer även här.

Fredrik och Emilie jobbar i den sydvästra delen.

Victor och Moa letar fynd i sållet.

Hmmm, vad kan det här vara för spännande?

Keramik!
Sist men inte minst, grupp 1 i schakt 49! Här har de hittat två stolphål (ett mindre och ett större) i ena ändan av schaktet (ruta 11 och 12). Bland annat har det hittats mycket kol fyllningen av det ena stolphålet (ruta 12). Gruppen har idag mät in dessa med hjälp av Clovis och totalstationen, fotat och skrivit massa kontextblanketter. Dessutom hade de ett fåtal mörkerfärgningar i den andra ändan av schakt som är lite intressanta, vi får se vad som händer med dessa. Moränen är synlig nu i hela schaktet.

Grupp 1- alltid med ett leende på läpparna!

Schakt 49.

Stolphål i ruta 12.

Rekonstruktion av det ena stolphålet.
Ni som läser bloggen och har vägarna förbi oss här i Buttle är välkomna att hälsa på oss och se hur vi har det! Vardagar fram till v34 (förutom 15/8), ca 8.30-14.00.
På återseende!
Ebba och Sabina från grupp 3