Små fynd men stora framsteg

Torsdagen bjöd på kvavt och blåsigt väder, men likväl arbetade alla hårt.

I schakt 49 tampas grupp 1 med att dokumentera 4 nedgrävningar, av de två som de lyckats gräva ur när bloggen kom och hälsade på hade ingen av de två nedgrävningarna gett några spektakulära fynd. Men lite spännande var det att nedgrävning 49:12 kan tolkas som ett stolphål, och i nedgrävning 49:14 hittades en liten kolbit.

Andreas, Felicia och Moa dokumenterar kontext 49:12 och 49:14

För grupp 2 har det varit en väntans dag då fynd och kontexter var tvungna att mätas in innan gruppen kunde fort fortsätta gräva. Dagen har också spenderats med att plocka sten från  tidigare kontexter för att komma ner till kontext 5 och 6. Dagens fynd för grupp 2 kan summeras med keramik, och ”otroligt mycket lera” främst lerklining.

Grupp två kämpar på

Gupp 3 fortsätter gräva i sina provgropar med spridda resultat. I PG61 har Sabina lyckats ta sig igenom ett kompakt lager bestående av kol, benfragment och ett fynd keramikfynd. I PG62 har Ebba avgränsat en potentiell nedgrävning med kolbitar i kanten. Dagens fynd för Ebba består av slagen flinta, keramik och en spik. Eftersom samtliga provgropar nu börjar bli färdigdokumenterade har även grupp 3 påbörjat torva av ett område norr om schakt 49, detta eftersom höga fosfatvärden har dokumenterats i området.

Sabina dokumenterar PG61

Siri och Ebba dokumenterar PG62

Siri visar den stora spiken från PG62

Grupp 4 har grävt ur de tre potentiella nedgrävningarna som dokumenterades i moränen under gårdagen. Den intressantaste kontexten har dubbats av gruppen ”bengömman”, detta eftersom det i denna nedgrävning har noterats mycket benfragment. Utöver bengömman består dagens fynd för grupp 4 av en fragmenterad hästsko.

Viktor visar stolt upp de benfragmentet som hittades i den snittade nedgrävningen

Alice visar upp den fragmenterade hästskon

Efter en krävande och långsam dag laddar nu alla studenter om batterierna för att ge järnet under morgondagen.

Alice och Sara

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s