Äntligen tillbaka!

Nytt år nya arkeologiska utgrävningar! Hela maj månad kommer seminarieutgrävningar att ske i Buttle. Detta är en fortsättning av tidigare utgrävningar som har skett på plats och vi har förflyttat oss väster om bildstenarna. Denna plats tros vara en järnålders (ca. 500 f.Kr – 1050 e.Kr) gravplats. Om du som läsare behöver förnya dina kunskaper eller bara är nyfiken på utgrävningsplatsens historia gå till översta fliken och klicka på ”OM GRÄVNINGEN” för mer information.

För närvarande är det tre områden som ska grävas ut delat på 5 grupper. Varje grupp leds av erfarna masterstudenter som lär upp nybörjarna, dvs. B-studenterna. 2 småhögar, 2 mellanstora högar och 1 stor hög grävs ut denna omgång. Som ni ser på bilderna består högarna av stenar och dessa är tolkade vara mänskliga lämningar.

Dagen har varit fullspäckad. Varje plats har dokumenterats med mått, foton och ritningar. Institutionens drönare fick även flyga idag och tog foton från himmeln. Majoriteten av de foton som togs på land kommer att konverteras till modeller i 3D.

Utöver detta har varje grupp börjat torva av sitt område. Mycket mer än så har det inte gjorts idag. Denna utgrävning är speciell. Inte enbart på grund av spänningen av att gräva eller på grund av oss studenter utan gruppens grävmaskot. Se bilden nedan för en fin vovve.

IMG_3114

En av småhögarna efter påbörjad av torvning.

IMG_3119

En av mellanhögarna under utgrävning.

IMG_3120

Storhögen efter lite bearbetning.

IMG_3117

Vår superfina grävmaskot!

 

Skriven av grupp 1.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s