Moränen kommer!

Trots gårdagens ruskiga väder möttes vi av en kylig morgon som snabbt övergick till en varm och solig, om än lite blåsig, dag. Arbetet med schakten fortsätter och arbetsmoralen står på topp nu när solen lyser och värmer. Stensättningarna börjar nu synas i all sin prakt, och i takt med solens gång över himlen gräver vi oss allt djupare!

I schakt 56 går det stadigt nedåt, och äntligen kan den stora stenhögen ta scenen! Stensättningens gränser syns nu tydligt, de översta lagren av sten kan nu tas bort för att öppna högens inre, och snart kan dess hemligheter avslöjas. Inga nya fynd har dykt upp i dag, men vi är optimistiska och hoppas på att snart träffa på fler intressanta artefakter. Stensättningen har också 3D-fotats igen, för att noggrant dokumentera utgrävningens gång.

Bild av stensättningen i schakt 56, där de övre stenlagren börjat tas bort

I schakt 57 går det också stadigt nedåt. Den mindre av de två stensättningarna är nu fint definierad, och arbetet går vidare till att gräva ut den större stensättningens mer diffusa kanter. I detta schakt hade vi mer tur, då vi hittade bland annat modernt glas, fragment av något järnföremål, och ett stycke gotländsk flinta som tros vara eldslagen. Detta schakt har även 3D-fotats igen för att dokumentera arbetets gång!

Schakt 57 vid dagens slut
Bild av den eldslagna biten gotländsk flinta, från schakt 57
Bild av de järnfragment som hittats i schakt 57

Och i schakten 58 och 59 följer arbetet samma tema, stensättningarna är nu tydligt definierade och dokumenterade, och delar av moränen börjar synas under jordlagren. Inget nytt har hittats i schakt 58, men i schakt 59 hittades lite mer kol och bränd lera. Ytterligare en omgång 3D-foton har tagits för att försäkra oss om att stensättningarna dokumenteras, och stensättningarna kan nu börja grävas ut!

Bild av schakt 58 och 59, stensättningarnas övre lager på god väg att tas bort

Vi hoppas att morgondagen för med sig soligt väder, och att vi hittar fler intressanta saker begravda under dessa stenar!

Med vänliga hälsningar, John och Johanna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s