Tutan Buttle III och Buttle Amon

Under dag 8 av utgrävningen i Buttle fortgår arbetet med att ta sig nedåt i stensättningarna. Dagen bjöd förutom på soligt men lite blåsigt väder även på fynd i form av bland annat en hink i metall, en glaserad krukskärva, djurtänder och några hasselnötter.

I schakt 56 har man fortsatt med bortplockning och borstning av stenar. Man har även grävt bort vad som tidigare tolkats som möjliga gravhögar men visade sig inte innehålla någonting. En ny tolkning är att det skulle kunna vara riktlinjer då de finns på vardera sida om den stora stensättningen. Schaktet har även 3D-fotats. Man har hittat ett bränt benfragment, en tand från get/får och vad som ser ut att vara en hink av metall man är dock osäkert på hur gammal den kan vara.

Schakt 56
Metallhink i schakt 56

I Schakt 57 arbetar man sig sakta nedåt och satsar på högarna. Nivå 1 har grävts bort från den lilla stensättningen och man håller där på med nivå 2. En liten lerklump har hittats på kanten av den lilla stensättningen. I jordlagret som omger de båda stensättningarna så har lite flinta och en tandrot från en djurtand hittats. Vid den större stensättningen arbetar man med att få bort nivå 1 och komma ned till stenlagret, nivå 2. Här hittades en krukskärva med glasyr och även kol. 

Lilla högen i schakt 57
Stora högen i schakt 57
Skärva med glasyr

I Schakt 58 jobbar man med kontext 2 som är stensättningen som fortfarande inte har någon tydlig gräns och man är osäker på om det verkligen är en stensättning. Under dagen har man har även 3D-fotat. Inga nya fynd har hittats idag men sällskap av Tutan Buttle III och Buttle Amon har de medan de gräver sig nedåt.

Schakt 58
Buttle Amon (vänster) och Tutan Buttle III (höger) från schakt 58

I schakt 59 har man tagit bort några större stenar, 3D-fotat och arbetar sig nedåt i stensättningen. Man har här hittat några hasselnötter under en sten varav några var brända. Inte heller här ser man någon tydlig gräns.

Schakt 59
Hasselnötter från schakt 59

Med vänliga hälsningar, Elin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s