Andra veckan i fält avklarad

Andra fredagen i Buttle bjöd på en solig och relativt varm förmiddag. Solen höll i sig till efter lunch då moln tog sig in över grävområdet och släppte ifrån sig lite regn. Under dagens arbete har flertalet fynd gjorts i de fyra schakten. Fynden har bland annat bestått av metallföremål, kol, hasselnötter samt både brända och obrända benfragment. Under dagen har vi även fått besök av första-års arkeologistudenter som hjälpt till med utgrävningarna i schakt 56 och 57.

Hängivna första-års studenter i schakt 57.
Schakt 56 med grävhjälp från första-års studenter.

I samtliga schakt har mer sten avlägsnats från anläggningarna och nya 3D-fotograferingar genomförts. I schakt 56 har det under dagen identifierats kol, nedre delen av av ett lårben från ko, en hästtand och en spik.

Schakt 56 visar prov på grävlycka.
Obränt lårbensfragment från schakt 56.

Även idag har flest fynd identifierats i schakt 57. Det har grävts fram metallföremål, bland annat en spik, en nit och en hästskosöm. Utöver tandfragmenten har även ett kotfragment och ett bränt/kremerat tandfragment identifierats.

Schakt 57.
Kotfragment från schakt 57.
Järnspik från schakt 57.
Äldre järnnit från schakt 57.

I schakt 58 och 59 har några av de största stenarna flyttats från schakten och utgrävningarna börjar nå de understa lagren på anläggningarna. Ännu har ingen kantkedja framträtt i något av schakten och osäkerheten huruvida stensättningarna verkligen är gravar kvarstår. Under dagen har det i schakt 58 identifierats kol och ett tandfragment från ko, medan det i schakt 59 har hittats mer kol och hasselnötter.

Schakt 58.
Schakt 59.
Tand från schakt 58.

Med kakoffer till Buttle Amon och Tutan Buttle III hoppas vi i grupp 4 på en fyndrikare vecka i schakt 58 och 59 nästa vecka.

Nu önskar vi alla läsare en trevlig helg! // Ida från grupp 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s