Sagan om värmens återkomst!

Om gårdagen var den hittills varmaste, så bestämde sig dagens väder för att slå det rekordet med råge. Trots lite duggregn på morgonen så bröt solen fram genom molnen, och vid morgonfikat var det varma vädret i full gång. Dagen flöt på med samma entusiasm som fyllt oss sedan dag ett, och i alla schakten går det stadigt nedåt i jorden.

I schakt 56 har dagen rullat på i ett bekvämt tempo, trots värmen. I takt med att stensättningen grävs ut och att jorden kring stenarna undersöks krymper stenhögen långsamt. Flera intressanta men ofta närvarande fynd har även hittats i dag, såsom lera, kol, och även en bit av vad som tros vara harts. Under stunden då bloggens innehavare ställde frågor hittades också en tand av vad som tros vara häst!

Bild av tanden från schakt 56.
Bild av schakt 57, många lager av stensättningen har hittills skalats av!

I schakt 57 går det även stadigt framåt, men på fyndfronten har det inte varit lika intressant som tidigare. Större delen av de fynd som hittats har utgjorts av lera eller typer av sten som kan te sig intressanta i stensättningarnas kontexter. Det kanske intressantaste fyndet utgörs av en relativt stor bit kvarts eller kvartsit med en unik form. Den mindre av de två stensättningarna har nu nästan helt grävts ut, och endast ett par lager återstår av den större, men trots detta finns det fortfarande möjlighet att hitta fler intressanta fynd, då man aldrig riktigt vet vad som kan förväntas av dessa högar!

Bild av kvartsen/kvartsiten som hittats i schakt 57, mot ljuset ter den sig nästan genomskinlig med rosa toner!
Bild av schakt 57, den mindre stensättningen markeras nu bara av ett par fyndpinnar, då alla stenar är bortflyttade.

I schakten 58 och 59 har dagen varit signifikant mer intressant! I båda schakten har flera stolphål hittats, i vad som verkar vara de undre lagren av stensättningarna. Stolphålen markeras av de stenar som var menade att stödja själva stolpen, och själva stolpen markeras här som en missfärgning av jorden. Kan hända att det funnits någon sorts byggnad utan väggar på platsen, eller stolpar som varit en del av gravfältets utformning? Detta kan än så länge spekuleras i, men i takt med att veckan fortgår kanske vi får mer klarhet över stolphålens funktion i stensättningarnas kontexter!

Närbild av stolphålet i schakt 58.
Bild av schakt 59, där stolphålens konturer markerats med gula fyndpinnar.

Vi flyger huvudstupa in i mitten av veckan, pådrivna av alla intressanta fynd som nu börjar komma upp, och de besökare som trillar förbi under dagarna! Vissa av dessa besökare kommer så långväga ifrån som Australien! Har ni vägarna förbi, titta gärna in och ställ lite frågor!

Med vänliga hälsningar från John och Tamara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s