Svensk sommar på riktigt

Dagens arbete har utförts i ett mycket svalare väder där även regn och blåst har ingått. Till en början var vi oroliga att åskan skulle fortsätta från Visby ut till oss, men den slapp vi som tur var under de många timmar vi arbetade på i Buttle. Studenter i alla schakt har fortsatt ta sig längre ner i jorden, många stenar har flyttats på och mycket jord har sållats.

I schakt 56 har under dagen kol, lera och ett rörben identifierats. Även en tand från häst hittades när det översta lagret sten och jord försvunnit. Fler fynd har ännu inte gjorts, men vi håller hoppet uppe trots halvdåligt väder.

Den enda arkeologistudenten närvarande i schakt 57 gjorde dagens fynd! Vid försiktigt grävande och upphittande av en flisa som inte såg ut som de andra trädrötterna visade studenten upp sitt fynd för de tre bentokiga osteologerna som genast tyckte att dagen blev mycket bättre. Den lilla flisan visade sig höra till det mycket stora benet radius-ulna från nötdjur. I samma schakt identifierades även en humerus epifys från får och en stenkonstruktion utanför den mindre stencirkeln grävdes ut. Jorden inuti konstruktionen är annorlunda från den utanför vilket tyder på att något kan finnas mellan stenarna. Vi ser fram emot att gräva ut konstruktionen och se vad det kan vara.

Ensam osteolog på utkik efter resterande nötdjur…

De flertal stolphål som hittats under veckans gång har idag fortsatt grävas ut i schakt 58 och 59. Fosfatprov gjordes på ett av hålet, men resultatet visade på att det inte var ett stolphål. Studenter i schakt 58 & 59 var inte roade över detta resultat, men fortsatte gräva på trots bakslaget. Resterande hål tros fortfarande vara stolphål. I ett av hålen i schakt 59 syns en skiffersten vilket av student beskrevs som ”grön klump” (snällare ord i text). Offer till Buttle Amon och Tutan Buttle III står fortfarande kvar i hopp om fler faktiska fynd under de kommande dagarna.

Under gårdagen var det varmt och soligt, men idag visade Gotland hur en svensk sommar faktiskt ser ut! Vi hoppas att morgondagen ger oss lite bättre väder, men kanske inte riktigt de höga graderna vi fick stå ut med igår. Vi vill ha lagom.

// Molly från grupp 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s