Sista grävdagen i Buttles ”så kallade” gravfält

Idag har vi med våra sista krafter försökt gräva färdigt shackten 56 & 57 viket vi inte hann och därmed lämnar vi nu över det sista till de som kommer gräva under sommarkursen i år.

Tvilling schakten 58 & 59

I schakt 58 & 59 har dagen varit öde då de grävdes färdigt i förrgår, de grupperna delades istället upp och placerats ut i de två schakt som inte hann bli klara för att de schakten ens skulle ha en chans att få ihop arbetet någorlunda.

Schakt 56, parallel profilritning och grävning.

Under Kristi Himmelfärdsdagen hade några tappra masterstudenter, Olivia, Oskar, Emma och Hanna samt doktoranden/grävpappan Alex tagit några timmar av sin lediga dag för att ta sig ner en till bit i schakt 56 för att det skulle finnas en större möjlighet att slutföra idag. Studenterna jobbade på bra och vi var nästan färdiga när dagen tog slut men ändå var det för mycket arbete kvar för att kunna slutföra. Ett stort tack till de som tog sin lediga dag till att gräva, ni är änglar! Det gjorde att B-studenterna som hade sin första grävkurs fick möjlighet att lära sig snitta troliga stolphål och mörkfärgningar i muränen eftersom dessa uppdagats när masterstudenterna samt grävpappan hade grävt. Det var hyfsat fyndfattigt hela dagen i schaktet med en del kol och enstaka benfragment samt en slagen flintbit. Det sista arbetet blev att rensa samt rita av profilerna och nu finns det lite arbete kvar till de som kommer gräva i sommar.

Pågående snittning av stolphål i schakt 57.

Schakt 57 fick även de en hyfsat fyndfattig dag med det mest intressanat som var bränt ben, de snittade även möjliga stolphål. Gruppen kämpade också med att hinna färdigt men detta schakt får även det uppleva sitt avslut i sommar.

Slutligen har dessa stensamlingar som från början troddes vara stensättningar övergått till troliga husgrunder. Detta återstår dock att se, det finns fortfarande mycket att upptäcka på detta ”så kallade” gravfält! Stort tack till alla som deltagit i fält och till grävledarna, Paul Walllin, Alexander Andreeff och Alexander Sjöstrand!

Nu väntar en vecka i labbet för att fyndhantera och påbörja rapporterna!

Ta hand om er,

Emilia & Emma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s