”Den bästa säsongen hittills!” – Alexander d.ä.

Alexander (d.ä.) Andreeff är minst sagt nöjd med sina sommarstudenter i år som alla har jobbat på bra, snabbt och håller god ”schakthygien” som han vill benämna ordning och reda runt schakten. Alltfler nyfikna besökare börjar också dyka upp, vilket är kul tycker Alexander.

Tumme upp från Alexander när vi frågar hur han tycker det går för oss studenter.

I schakt 60 har stor fokus hittills legat vid att få fram kantkejdan och ytan inuti så idag var det dags att lägga lite tid och omsorg på kantkedjans yttre yta. Det har hittills varit gott om mer recenta fynd (ca 16-1900-tal) av ben, glas, keramik, metallföremål etc. men nu kan vi även se att äldre fynd börjar dyka upp. Bland annat ben, keramik, lerklining, kvarts och gotländsk flinta. Efter dagens arbete ser kantkedjan riktigt prydlig ut och grävhumöret i grupp 1 är fortsatt på topp!

De yttre och inre kantkedjorna har kommit fram fint nu i Schakt 60. Tydligen gassar solen extra mycket i mitten av stenkretsen..
Sasha i schakt 61 har fått fram något spännande i husväggen.

I schakt 61 blev det en stor uppståndelse i slutet på dagen då det upptäcktes en vad som först såg ut som en större spik fastkilad i ena inre husväggen. Allteftersom järnföremålet kom fram började det pratas om att det i själva verket kan vara en spjutspets, hittills har den en längd på ca 2dm. I andra änden av schaktet, invid den yttre N-Ö husväggen kom en koncentration av keramik och benflisor fram vilket är mycket spännande och vi undrar vad det kan handla om. Allmänna kommentarer från grupp 2 är att samarbetet går bra och att dem nu nästan börjar bli klara med schaktet då moränlagret har nåtts. Men, det återstår att se hur det går med den eventuella spjutspetsen, kanske kommer gruppen att få jobba vidare med att plocka ner husväggen för att få fram hela föremålet. 

Är det en spjutspets eller ”bara” en spik..?

Från upprymdhet i schakt 61 till en något mer uppgiven grupp 3 i schakt 62. Det jobbas på för fullt, men utöver några benbitar och kol så är det hittills relativt fyndtomt. Än så länge! Det finns hopp om att de större kalkstenar som är placerade i stenkretsens mitt kan dölja något spännande, gruppen hoppas på att få börja gräva ur dessa imorgon. Så, fortsättning följer… 

Full fokus i schakt 62!

/ Emelie & Zaimon grupp 1 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s