Sten, ben och inget solsken

Måndag igen! Molnigt, ett par enstaka droppar och en sol som dök upp strax innan hemgång (såklart). Idag har mycket hänt bland schakten. I schakt 62 har den misstänkta hällkistan äntligen trätt fram och det var dags att lyfta på stenarna för se vad som eventuellt kan hittas därunder.

Schaktet innan stenarna lyftes
Här lyfts den tredje stenen
Så här såg det ut efter stenarna lyfts
Till Alexander den äldres glädje var det stor publik när stenarna lyftes. Både de andra schakten och ett par besökare var på plats.

Tre av kantkedjans stenar har plockats bort och ytterligare fem ska följa med. Idag hittade dem glas som fascinerat och som dagens bloggare tog en bild på men tyvärr råkade radera. Utöver dessa otroligt spännande händelser har även många från schakt 62 återigen varit och hjälpt till i schakt 60, det orimligt stora schaktet som grupp 1 fick i uppgift att gräva ut.

I schakt 61 har man idag börjat gräva i lagerfyllningen i de båda murarna. Där har det redan hittats grejer! Dessa grejer har beskrivits som ”massa ben”. Det rör sig närmare bestämt om ko, får och gris. Alla de mörkfärgade ytor som misstänktes kunna vara exempelvis stolphål har nu snittats och visade sig tyvärr vara fruktlösa. Även dessa hjältar tog sig an schakt 60 i tid och otid.

Lagerfyllningen mellan en av murarna med jord som beskrevs vara ”som smör” att gräva i. Alla våra grävares dröm!

I schakt 60 har gruppen fortsatt med att jämna ut jordlagret, framförallt mellan de enormt enerverande stenarna. Mer ben som troligtvis är mänskliga har hittats, en del brända och andra obrända. Efter att återigen jämnat ut så var det dags att 3D-fota och därefter flytta ännu lite mer sten. Detta Sisyfosarbete till trots är gruppens humör på hög nivå då det titt som tätt trillar fram fynd. De brända ben som i fredags stöttes på i hög koncentration i mörkfärgningen har fortsatt sållas.

Schakt 60 avslutade dagen med att flytta lite mer sten, man lär sig trots allt bäst av repetition, eller hur?

Kort och gott en fantastisk måndag i Buttle! Så fantastisk som en måndag nu kan bli. Bjuder på en sista bild på Ebba i schakt 61, som demonstrativt visar upp ett av Buttlestudenternas favoritverktyg. Länge leve häcksaxen! Men kan nån hämta mer hinkar?

//Félice

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s