Heureka!

Gott folk! Efter gårdagens långa exkursion vågar jag säga att vi alla vaknade på den slöa sidan denna torsdag, trots det har humöret varit på topp. Till och börja med måste vi ju följa upp Ebbas kryptiska inlägg från tisdagen – men det har även hänt ännu lite mer på grävfronten bara idag!

SCHAKT 62. Hällkistan har öppnats. Kalkstenshällarna är borta och redan tidigt kikade ett skalltak och höger ben fram. Något som liknade röd ockra hittades mellan knäna på den begravda individen, röd ockra har ibland hittats i pulverform i gravar. I det här fallet är det som vid första anblick ser ut att vara ockra intakt, inte pulveriserat, men skulle eventuellt kunna vara en gravgåva. Kvarlevorna återfanns i hockerställning, dock med huvudet vänt åt fel håll. Detta, tillsammans med bland annat kalkstenshällarna, menar schaktets ledare Adam kan tyda på omständigheter som talar för senneolitisk tid. För tillfället jobbar gruppen med att pensla bort jord från benen och runtomkring för att sedan försiktigt kunna plocka upp dem. Arbetet är varsamt och de sållar fortfarande all jord trots försiktigheten kring penslandet. Det finns ett hopp om att finna gravgåvor, då det kan hjälpa dateringen utan hjälp av att kol-14-datera benen. Något malplacerat ligger ett par revben vid fötterna, vilket kan tyda på en annan individ men inga andra tecken på detta har hittats.

Nere till höger syns ett av revbenen.
Stereotypen lever! Arkeologerna med sina penslar (och tandborstar).

SCHAKT 61. Gruppen har nu plockat fram den tidigare funna ”spiken”, som mycket riktigt var ett spjut av järn, dessutom ett välbevarat sådant. De har nu även vidgat schaktet i huset, där de hoppas på att hitta en härd samt eventuellt daterbart material. Men som med alla ”vetenskapliga gissningar” skulle det likväl kunna vara tomt. Utöver ben, järn och förmodad knackad flinta har gruppen funnit en samling otroligt vackra knappar, eller beslag till dräkt eller kista, av kopparlegering. I schaktet har murarna rivits och lagerfyllningarna ska jämnas ner.

Den nya delen av schaktet.
Kopparbeslagen.

SCHAKT 60. Benen som troddes vara från människa visade sig mycket riktigt vara det. I schaktet har det hittats åtminstone tre spädbarnsgravar. Den av gravarna som grävts ut helt visade benen liggande i fosterställning med ryggen vänd mot den inre kantkedjan. Samtliga spädbarnsgravar har hittats precis intill den inre kantkedjan. Idag hittades även en blå pärla, som beskrivits vara i en mörk pastell. Dagens häftigaste fynd i schaktet var däremot ett par fantastiska islägg (skridskor) av ben från ko. Vid frågan huruvida en preliminär åldersbestämning kunde göras svarade Alexander d.y. ”stenålder tills nyss”. Att vi arkeologer skulle ha fullständig koll på vad vi håller på med är, till vårt stora förtret, en myt.

Våra fina islägg! Funna av en gästgrävare från schakt 62.
Pärlan. Mörk pastellblå? Vi frågar publiken.

För att göra en bra dag bättre fick vi finbesök av Alexander d.ä. mamma, som bjöd på gotländska vindruvor odlade i hennes eget växthus (om jag minns rätt). De var små, söta och otroligt klibbiga. Och slukades innan kameran hann fram.

Oj, oj, OJ. Inte konstigt att Alexander d.ä. kallar detta den bästa säsongen hittills. Fynden trillar över oss och trots klagan över att alltid behöva leta reda på fler fyndpåsar tror jag inte vi kan vara nöjdare.

Sen fick vi även besök av P4 Gotland, du kan lyssna på intervjun här. Den kommer att sändas senare under kvällen.

//Félice

3 tankar på “Heureka!

  1. Gustaf Svedjemo

    Kan spädbarnsskeletten vara sentida? Tänkte på att det kan vara oönskade barn som fötts i lönndom, och sedan blivit begravda. Liknande det som Danne hittade i Fjälebysens hus i Ala.

    Svara
  2. Valter Ivanov

    Jättebra blogg! Trevligt att se att Ni har hittat ”bra” fynd som går att använda. Spädbarnsbenen är högintressanta, dvs om det nu går att bestämma hur länge sedan barnen blev nergrävda..av speciella skäl../V

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s