Den sista etappen

Denna dag har erbjudit många intressanta fynd och den noggranna fyndhanteringen har inletts då arkeologerna mäter och väger alla fynd och för in det i en databas, för senare undersökning.

I schakt 60 har många intressanta saker dykt upp! Efter gårdagens arbete sitter nu mitten av graven tillgänglig, och grävandet fokuseras i det området. Toppen av vad som verkar vara en hällkista har dykt upp, och ytterligare fynd, barn eller spädbarn har dykt upp på andra platser i schaktet. Även mindre fynd av diverse ben har dykt upp. Ett av dessa hittades mycket när, i princip på samma plats som, de islägg som hittades förra veckan.

Det grävs flitigt i schakt 60!
Det berabetade ben som dök upp där isläggen tidigare hittats!

Schakt 61 gör också framsteg, och de har i dag tagit sig ner till moränen som finns under huset och dess kulturlager! Inte mycket arbete kvarstår då att göra, och de arbetar flitigt för att bli klara och kanske få hjälpa till att gräva ut schakt 60. Under dagens gång har de gjort en profilritning på schaktkanten, men de har även hittat keramik som de tror kan var svartgods!

Stämningen är på topp i schakt 61!
Den mystiska keramiken är ju i alla fall väldigt stor och fin!

I schakt 62 så har stora delar av individen börjat plockas bort för vidare undersökning i det osteologiska labbet. Individen i graven har även idag undersöks lite noggrannare och de uppkom delade åsikter gällande individens kön. Arbetet i schakt 62 börjar lida mot sitt slut. Men vilken resa det här varit för alla arkeologer, fullt av spänning, glädjerop och pillande.

Snart är individen i graven helt framgrävd, och identifieringen kan börja!

Arbetet i Buttle för denna sommar är snart över och många frågor och svar har dykt upp. Men forskningen fortsätter alltid framåt och arbetet i Buttle är långt ifrån över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s