Hejdå Buttle!

Ett något vemodigt väder reflekterar gängets stämning idag; den sista grävdagen.. dem sista spadtagen, inmätningarna, fotograferingarna tas. 

I schakt 60 putsades schaktet upp för en sista 3D-fotografering och tillsvidare får vi låta graven vila till eventuell fortsatt framtida utgrävning. 

Schakt 61 är fullt utgrävd och klar sedan några dagar, men ägnades lite uppmärksamhet idag då väggarna skulle rekonstrueras. Lite experimentell arkeologi skulle man också kunna kalla det då det filosoferas över hur man tänkte och gjorde när väggarna byggdes under järnåldern. ”Var hittade dem den här stenen liksom?” Christoffer Hjältman tänker högt medan han tittar på när dem andra grabbarna får slita för sina liv med att få den stora stenbumlingen på plats. Hjältman har för övrigt åstadkommit annat storslaget idag, här stoltsera han med sin snygga silvertejpskvast han använde vid schaktputsningen. 

Schakt 62 gräver gruppen ut det sista ur förmodade stolphål, för att sedan fylla igen dem igen- arkeologi i sitt esse! Profilritningen är klar och vid besöket hos dem inväntades instruktioner för hur den sista återställningen av schaktet skulle utföras. 

I det ena s.k. ”straffschaktet” från i våras är det full aktivitet med utgrävning av gamla och nyfunna stolphål som ja ska fyllas igen- igen. Som det kan bli ibland trillar ett ben fram, ett stackars ensamt överarmsben från ett får hade gömt sig intill ena stolphålet. 

Hälften av gänget kämpar alltså på med att få klart schakten, andra kämpar på med fyndhanteringen på bygdegården i Buttle och några andra packar ihop våra grävprylar som fraktas iväg till Paul och Helene (lektor och professor på Uppsala universitet) som vi sedan ska ha en avslutande grillningsfest hos. ”Grillning! Grillning! Vanillacoke!” Julia taggad och glad tar några danssteg, tilläggas bör är att några tårar också föll i bilen påväg ut till Buttle. Så en vemodig sista dag ja, men fasen vad kul vi har haft! En vecka återstår dock! Då ska det skrivas rapporter och fyndhanteras lite till. Men först grillfest!

Nu tar vi helg, woooo! Som Emily skulle uttrycka det (den fantastiska initiativtagaren av ovan gruppbild, som dock dessvärre saknar några viktiga personer) ❤

/Emelie

1 tanke på “Hejdå Buttle!

  1. Karin Oskarsen Holen

    Det här var intressant läsning.spennanda till max.Har ett barnbarn där som vi följer.Hoppas på mera utgrävningar.Lyckliga ni som är med på detta

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s