Dag 3 och sammanfattning av de senaste dagarna! (Obs! bilder går ej att ladda upp tyvärr)

I samband med att världen börjar komma tillbaka gör arkeologerna från Uppsala universitet – campus Gotland likadant gällande utgrävningarna i Buttle Änge. Sommarens arkeologiska undersökningar av schakt 60 (grupp 1) och schakt 63 (grupp 2) har på de 3 dagar vi varit i fält gjort flertalet fynd och nu är det dags att stolt berätta om dem! Det var en gång…nehe? inte? Nänä. Anyways, första dagen ute i fält: De som tror att det ”bara” är att börja gräva är numera konstiga i mina ögon. ”Vem har oömma bilar att frakta redskap i?” – frågade Alexander ”den Store” första dagen när vi alla samlades på plats. Sagt och gjort, jag (Kajsa) och Isabella, tillsammans med Alexander tog våra bilar och hämtade alla våra redskap. Skärslevar, hinkar, skopor, skrapor, alla såll, spadar, pinnar, måttband, fyndpåsar. Ja, listan är lång. Nervositeten när jag hörde skrammel från sållen medan jag körde gjorde nog att jag åldrats 5 år. Men det gick ju toppen!

Efter att vi hade, eller ja, de andra i grupp 1 (jag hämtade ju redskapen och hoppade in och hjälpte lite senare) hade torvat av platsen var det dags att gräva! Vår duktiga gruppledare och ansvarig över vårt schakt Emilia instruerade oss vart vi skulle börja och sen var det igång! I måndags och tisdags låg fokuset på att få ner området runt omkring den yttre kantkedjan ner till samma nivå som marken mellan yttre och inre kantkedjan hade (här hade bilder varit guld, God damn you technology!).

Nu tänker ni säkert; KOM TILL SAKEN, HITTADE NI NÅGOT???? Och svaret är ja! Dessa tre dagar går att rent fyndmässigt sammanfatta i; ben, kol, glas (från modern tid) och lera. Det mest spännande fynden hittills gjordes idag; vid sållet upptäcktes en väldigt fin pärla. Alexander den yngre var till 95% säker på att pärlan var i ben, men det är alltid spännande med de där sista 5%… 🙂 Idag började vi även gräva intill hällkistan och då hördes följande;

Alex? ALEEEEX? nehe…EMILIA? gud vart är alla? gustav?? *gustav svarar* GUSTAV!!! ÄR DETTA BEN?!”. Alltså hittades flera små benfragment vilket tolkas, utifrån fynd från tidigare utgrävningar, vara benen efter ett potentiellt spädbarn. Spännande ju! Vi kommer behöva gräva djupare i detta! (pun intended, please forgive me :’)). Until next time! / yours truly, grupp 1.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s