Äntligen (?) fredag!

Morgonstund har kattguld i mun…

Go’kväll!
Gustav från schakt 60 här för att rapportera in om fredagens bravader i schakt 60 och 63. Vi kom ut till Buttle på morgonen till strålande solsken som höll sig kvar under större delen av dagen, antagligen en av de sista soldagarna på ett litet tag då vi väntar regn och rusk nästa vecka. Med stämningen på topp gick vardera grupp över till sitt schakt för att inleda dagens arbete, vilket kommer beskrivas i mer detalj nedan.

Framsteg i schakt 60:

Grävandet av hällkistan i schakt 60 går djupare och djupare, och i samband med detta dyker även fler och fler fynd upp i både jorden och i sållet. Dagens fynd bestod till stor del av benfragment, både brända och obrända, samt mindre mängder kol, lera samt enstaka fragment keramik.

Desto djupare vi gräver i kontext 16, 17 och 18, graven med omnejd, desto försiktigare bör vi vara. Det går mellan att enbart använda oss av borstar till att försiktigt peta i jorden med skärslevar för att ta oss djupare i hopp om att blottlägga den gravlagda individen i kistan (ifall det ligger någon där).

Kajsa borstar febrilt (men försiktigt) bland de sydliga stenarna i kontext 17:s kista. För varje tag med borsten dyker det upp mer benfragment, och allt ska mätas in. Bekvämt? Nej. Intressant? Självklart!

Målet denna vecka har varit att fortsätta oss ner i både gravkontexterna och i den mittersta cirkeln, kontext 13, för att hålla dem i en relativt jämn nivå med varandra. Efter vår lunchpaus började några av de mittersta stenarna, samt ett fragment av kalkstenshällen, tas bort för att vi ska kunna undersöka jorden under stenarna. Följ med oss nästa vecka för fler spännande uppdateringar från schakt 60!

Schakt 63 – Sagan om Kontext 4

I schakt 63 arbetas det under dagen med att jämna ut och färdigställa grävningen av kontext 4, ett tjockt och hyfsat rikt kulturlager i vilket det börjar dyka upp fler fynd än vad som hittats under de tidigare dagarna i schakt 63. I bilderna nedan syns jordlagret i kontext 4 och dess gränser mot kontext 3 i väst (överst) och kontext 2 i öst (nederst).

Ett av de (i min mening) finare fynden från 2021 års utgrävningar dök upp i schakt 63 i form av en slipsten! Den hittades liggandes i marken av schaktledare Johanna som flitigt borstade undan all jord kring den för fotografering innan mät-Gustav kom och pillade på den med sin dumma, dyra inmätningspinne så att slipstenen blev sned i jorden. Men, ingen skada skedd, då stenen ändå skulle tas upp och fyndhanteras.

Den mittersta biten av den tredelade slipstenen från schakt 63.

Hemgång

Efter en hård veckas slit i Buttle är nu den första veckans arbete över. Arkeologerna drar sig hemåt för att vila ut sina trötta men starka armar och sinnen inför nästa veckas äventyr. Vi längtar redan tillbaks.
Nästa inlägg kommer på måndag, och tills önskar jag er en trevlig helg!

See ya,
Grupp 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s