Ny vecka, nya möjligheter!

God dag! Denna nya vecka började med en blandning av sol och regnskurar för våra grävare i schakten, dock inget som försämrade stämningen. Huruvida vilket väder vi kan förvänta oss hädanefter, är något som inte ens trollkarlarna som kontrollerar väderapparna kan svara på.

Dagens framsteg i schakt 60 och 63

I schakt 60 (stensättningen) har stora delar av dagen bestått av att frilägga stenhällarna i gravens mitt, alltså stenkistan. Dock har man även fortsatt gräva mellan kantkedjorna, och fynd bestående av främst ben, brända ock obrända, är vanliga. Ivrigt påhejade av grävledaran Alex och Emilia, avlägsnade grävarna all jord från hällkistan, varpå fyra av de översta hällarna lyftes bort. Hur de övriga stenhällarna ska avlägsnas är dock lite av ett mysterium, då dessa är allt annat än lätta att lyfta. Förhoppningsvis kommer dessa ansträngningar dock löna sig i form av ett rikt fyndmaterial.

Kajsa, Linus, Rasmus och Emilia som avlägsnar jorden från hällkistan.

Hällkistan i slutet av dagen – redo att öppnas under morgondagen.

Dagens framsteg i schakt 63

I husgrunden fortsätter arbetet i samma takt som under fredagen – att sakta men säker arbeta sig ner i kulturlagret, vilket ännu bara gett ett fåtal fynd, förutom ben det vill säga. Samtidigt arbetar andra med att avlägsna fyllningen mellan husets inner- och yttermurar – ett tungt arbete, som inte sällan resulterar i svordomar över småsten och rötter. Bland dessa våra gissel, finner vi dock ett och annat guldkorn – i form av ben. Ett av de mest spännande fynden under dagen var ett i stort sett intakt kotled (Calcaneus) från vad tros vara en ko.

En kotled (Calcaneus) från en ko – funnen av Sofia i utkanten av den östra muren.

Utöver detta fann vi även spår av lerbeklädnad av innerväggen av huset – lerklining invid kantstenarna, vilket skiljer sig i struktur från stenarna vi annars stöter på. Förmodligen har man beklätt innerväggen av huset med en blandning av lera och flätverk för att isolera huset mot väder och vind. Detta påträffades invid den östra muren.

Lerkliningen (till höger) skiljer sig markant från stenen till vänster i bild.

Avslutning på dagen

Som alla tid avslutades dagen med ett rungande ”Plock ihop!” från grävledaren Alex, och studenterna lydde ordern – vissa trötta i kroppen, medan andra smidde planer på att bege sig in till Visby för Medeltidsveckans förlustelser. Förhoppningsvis kommer folka vara tillräckligt pigga imorgon för att orka med en ny dag av grävande. På återseende!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s