Dag 8 – En regnig men fyndrik dag

Idag började en del känna av tröttheten i kroppen efter att ha avlägsnat flera stenar (särskilt i schakt 63) med målet att komma ner till en ny nivå, men det gick bra till slut för många fynd grävdes fram ändå. Regn och jord är för övrigt inte den bästa kombinationen vid en arkeologisk utgrävning, men vi börjar bli vana och är väl förberedda. Som tur var började det regna som mest när vi redan var klara för dagen, perfekt timing helt enkelt.

Schakt 60

Vi arbetade på genom blixt, åska och regn och plötsligt grävdes ett människoskelett fram i graven (stensättningen). Först ett lårben, sedan hela benet och därefter en hand. Det här var troligtvis fyndet många av oss gått och väntat på ända sedan vi började gräva. Vi hade nästan gett upp hoppet om att finna något eller någon i graven men fortsatte sökandet trots allt. Nu återstår bara att se vilka andra skelettdelar vi kan få fram av denna mystiske individ. Kanske finns det fler individer i graven? Andra fynd från stensättningen idag är bland annat ett okänt men intressant föremål, troligtvis av bränd lera som liknar en spelpjäs av något slag.

Schakt 63

Ett unikt keramikfynd dök upp i husgrunden vid den östra muren, jag fick lägga ihop ett litet pussel men fick sedan fram en stor del av fyndet, troligtvis av ett gammalt kärl. Ett annat fynd från husgrunden i fyllningen av den västra muren är ett sotlager där även en del ben påträffades. I övrigt hittades även andra ben av djur, kol samt keramik i husgrunden. För varje dag finner vi mer och mer fynd i olika former och storlekar som ska analyseras efter utgrävningen. Fortsätt läsa bloggen om ni vill veta mer om graven, husgrunden och framtida fynd.

Schakt 60 – Fynd av människoben i graven
Schakt 60 – Ett annorlunda fynd (kanske en spelpjäs?). Vad tror du det kan vara?
Schakt 63 – Keramikfynd
Schakt 63 – Ett sotlager
Schakt 63 – Husgrunden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s