Efter regn kommer solsken

Efter gårdagens skyfall skiner solen äntligen över Buttles ängar på nytt, och våra grävare går lättade till den näst sista dagen i fält. Den blöta jorden torkar snabbt i värmen och gör det lättare att sålla – att sålla blöt jord är i princip en omöjlig uppgift.

I schakt 60 (stensättningen)

I stensättningen fortsätter arbetet med att ta fram individen i graven. Då tiden börjar rinna ut för oss, inleddes idag arbetet med att ta bort benen – ett för ett och med största varsamhet läggs de i utmärkta plastpåsar vilka sedan läggs i en stor låda. Den inner stencirkeln, vilken omger graven, avlägsnades till stora delar – något som var till lättnad för många, då flera av dem hotade med att rasa ner i själva graven och krossa både individen och grävarna. Nu är detta hot dock undanröjt, och vi kan fortsätta gräva utan överhängande fara (pun intended).

Mellan den yttre och den inre kantkedjan finns det även spår av en brandgrav – alltså en kremationsplats, vilken kan vara äldre än själva stensättningen, då sotlagret delvis låg under några av kantstenarna. Till viss del grävdes denna ut redan år 2019, men under dagens grävning påträffades yttligare brända ben.

Folket från schakt 60 – kämpandes mot blåsten för att ge skugga åt grävledaren Alex, som fotar individen innan benen avlägsnas.

I schakt 63 (husgrunden)

Stubben är död! Schakt 63´s plåga under tre veckors tid har äntligen besegrats! Efter att ha slitit med att få bort stenarna som stubben vilat på, sågandes och huggandes mot sega rötter, och efter mycken svett och pina, lyckades folket från schakt 63 med samlade krafter dra loss stubben från sitt fundament. Jubel och applåder följde på tyrannens fall, och denna seger skulle leda till några nya upptäckter. Under stubben fanns nämligen en osedvanligt platt sten – något som liknade ett stolpfundament. Dock förvirrade detta oss något, då vi redan hittat det stolpfundament som passar med det på andra sidan av huset – detta är dock redan ganska snett som det är, och det är inte omöjligt att vi faktiskt har påträffat ett nytt fundament.

Folket från schakt 63, som med rep drar loss stubben
Det misstänkta stolpfundamentet under stubben

Under resten av dagen fortsatte vi ner mot moränen, flera centimeter åt gången och med hinkvis med sten som följd. Förhoppningsvis kommer vi hinna ner till nivå med det schakt som grävdes år 2019, men annars får detta sista arbete fullföljas under kommande utgrävningar. Stubbens undergång tillät oss även att komma åt platser som tidigare var dolda, och där påträffades flera platser med sotig jord och en del ben och keramik. Hur sotet kommit dit är inte gott att veta, men tyvärr finns inte tid till att undersöka detta yttligare.

Ben och keramik från under stubben

Imorgon är det den sista dagen av utgrävningen – dessa tre veckor har gått mycket fort, och nästa vecka kommer fynden hanteras inne på Camus Gotlands lokaler. Vi har funnit saker som vi aldrig trodde vi skulle hittas – saker som till och med våra grävledare blivit mållösa utav, men detta kommer skrivas mycket mer om imorgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s