Det är nu fullt ös med öskar, hacka och skärslev i alla tre schakt.
Krigargraven, som egentligen bara skulle slutföras och snyggas till, visade sig fortfarande producera fynd så grävandet där har hållit i sig även idag. Efter att den yttre kantkedjan flyttades på måndagen har gruppen som gräver där hittat ett brandlager, en pärla, lerklining och några ben på kantstenarnas plats. Brandlagret grävdes idag ut inklusive en sektionering och dokumenterades med 3D-fotografering.

Mellan den inre och den yttre kantkedjan hittade vi också ett stolphål som grävdes ut i sektion och ritades av. Möjligen finns det fler stolphål mellan kedjorna, det får morgondagen utvisa.

I lag nord – förlåt, norra huset – har gruppen fullständigt torvat av schaktet tvärs över stenhusgrunden och börjat undersöka murarnas utbredning. Mycket odlingssten har under åhundradens lopp slängts undan på det impediment som stenhusgrunderna utgjorde för de som brukat marken så det är inte alltid lätt att avgöra var murarna och deras raseringslager slutar och odlingsstenen börjar. En ten av järn har i alla fall hittats idag så nu har vi också fog för att kalla epoken för järnålder.
Schaktet i södra huset sträcker sig över dess förmodade ingång i norra kortsidan. Husingångar är kända för att kunna producera intressanta fynd. Har man fallenhet för tolkande arkeologi tänker man sig kanske att forntidens människor hyste ett andligt perspektiv på tröskeln mellan gård och hus. Här behövdes någonting åkallas eller blidkas. Vi får se vad södra husets ingång kan visa upp.

Vid utgrävningarna 2013-2018 av den andra gruppen av stengrundshus i Buttle Änge hittade man mellan dessa spår efter tidigare hus. För att få en indikation om det finns någonting mer också mellan våra två husgrunder har vi idag påbörjat fostatkartering av området. Ett antal mätpunkter har kontrollerats men hittills har vi inget tydligt tecken på att människor bott där och därmed skräpat ner marken. Arbetet med karteringen fortsätter i morgon.

Gruppen som arbetat med fosfatkartering har också lärt sig att en jordborr ibland inte är ett helt igenom lämpligt verktyg för att ta sig ner i den steniga gotländska marken.
Slut för idag från Buttle-bloggen!