Gotland Roots

Andra veckan ute i fält har inletts och arkeologistudenterna gräver vidare med hackor och skärslevar i högsta hugg. Mer jordprover togs för fosfatkarteringen och gamla och nya schakt jobbas på!

I norra huset fortskrider arbetet med att ta sig ner till bottnen eller golvet som under dagen börjde ge sig tillkänna. Men en jäkel till rot har saktat ned arbetet och det muttras över mängden sten som måste undanröjas. Spekulationer cirkulerar över varför stolphålsfundamentet som upptäcktes i fredags ligger där det gör. Detta eftersom fundamentet inte varken ligger centrerat i husgrunden eller närmre husväggen där den rimligtvis borde ha legat. Därtill har en del ben fyndats i jordmassorna vilket alltid är kul!

Viktor, Max och Emilia i norra huset (Stolphålsfundamentet och roten)

Det södra huset har bjudit till. Här har kol och ben hittats och kulturlagret har avslöjats. Mer kol förmodas dyka upp då koncentrationer med deponerat kol finns spridda lite här och var i schaktet. Förhoppningarna och humöret är på topp!

Marie bland stenarna i södra huset

Schakt 60 (Buttlekrigarens grav) har vidgats ytterligare för att undersöka fler potentiella stolphål. Exakt vad för typ av konstruktion som dessa stolphål varit del av är svårt att säga då dem är väldigt små, only time will tell. De stolphål som hittades under förra veckan dokumenteras och ritas av, en tidskrävande uppgift men som är ack så viktig!

Tenka, i utkanten av schakt 60

Mycket ben (brända och obrända) har påträffats under dagen i Schakt 66 med fortsatta spridda kolskurar tillsammans med enstaka bitar Lerklining. Dessutom har en del keramik kommit i dagern. Funderingarna florerade under förmiddagen om schaktet borde utvidgas men efter att två distinkta kulturlager kunde urskiljas på eftermiddagen beslutades att schaktet definitivt ska utökas.

Alessia, Laura och Jan jämför keramikbitar

Slutligen har ytterligare ett schakt (Schakt 67) öppnats. Detta över en stensträng som sträcker sig en bit över området. Anledningen till detta schakt är för att försöka avgöra hur gammal den är. Om den är samtida med stengrundshusen eller yngre/äldre men de ständigt närvarande trädrötterna gör det inte lätt att torva av. Det ska bli spännande att se vad som upptäcks!

Julia i kamp med rötterna i schakt 67

Imorgon är vi tillbaka med ny energi och nya fynd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s