Sa du sten?

Arbetet i Norra huset har fortsatt på en något frustrerad not. Den evigt välsignade och återkommande stenen fick under dagens arbete även de som tidigare varit entusiastiska över dem att förbanna dem. Trots detta har fynd hittats, detta i form av keramik samt tänder av ett större djur(Är det här de där hästarna ligger?). Ett lerlager har hittats i varsin ände av schaktet, ett stolpfundament är funnet samt har spekulationer om potentiella kokgropar yttrats. 

I det Södra huset eller Schakt 64 grävs det på och ett flertal stora stenar har rensats bort, bara för att sedan hitta nya stenar under dem bortrensade. Fynden som gjordes idag liknar de tidigare, då kol och keramik hittades men även ett nytt fynd av slagg. I den trodda ingången av huset har även troliga tröskelstenar har hittats.  

Tröskelstenarna i mitten av bilden

Schakt 60 (Stensättningen) förlorar dagligen deltagare då nya schakt öppnas och arbetet med stensättningen lider mot sitt slut. Men än finns det stolphål att gräva undersöka! Deltagare i andra grupper som inte grävt stolphål förut har anslutit för att få testa på detta. 

Grävning av ett stolphål i schakt 60.

I Schakt 66 hände det mycket idag. Schaktet utökades med 5m² och de är inte färdiga än, då schaktet ska utökas ytterligare framöver. Det gjordes ett flertal olika fynd, som både bränt och obränt ben. En mängd keramik hittades utspritt över schaktet, bland dem hittades keramik som kallas Fajans som är en föregångare till porslin. Utöver det hittades även lerklining och skillnader i botten lagret. 

I Schakt 67 har arbetet fortgått i en stadig takt. Schaktet som sträcker sig över en stensträng och har som syfte att försöka datera denna och sätta i relation till stengrundhusen och stensättningarna samt undersöka ifall det kan finnas några fynd. Förväntningarna på potentiella fynd var ganska låg men i samma stund som detta uttrycktes dök en ring i metall upp! Ringen hade ett fäste som såg ut att ha suttit fastspikat i någonting en gång i tiden. En bild på den skickades iväg till mer kunniga människor för att försöka fastslå vad det kan handla om för föremål. 

Schakt 67

Metall ringen som hittades i schakt 67


Det öppnades även idag ett nytt schakt, Schakt 68, som även det ligger längs med en stensträng. Idag fick de fotat och mätt ut schaktet och även börjat torva av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s