Daggmasken som blev en järnring

Schakt 66

I schakt 66 skulle Jan slänga bort en daggmask som var i vägen för skärsleven, men tyngden av masken gjorde honom misstänksam, och det visade sig att masken var en fin järnring istället. Ålder okänd, så det får framtiden berätta. I övrigt så har schakt 66 hittat två parallella stolpfundament och det är möjligt att det visar på ett äldre stolpburet hus utan stengrund på denna plats. Mycket spännande!

Jan med järnringen

Schakt 65 – Norra huset

I schakt 65 står gruppen på rad och tampas hårt med trädrötter och sten men tror att de kommit förbi den värsta stenen.. De försöker också rensa fram den inre muren så husets innandöme blir tydligt. Detta tidigare orörda hus (av arkeologiska undersökningar) blir spännande att höra mer om.

Arbete på rad i norra huset..

Schakt 67

I schakt 67 som öppnats upp i en stensträng har också en kamp pågått mot trädrötter och sten (förstås). Men nu börjar moränen skönjas och slutet på grävningen troligtvis.. Fynd av ben och kol samt den spännande järnringen från igår där diskussionen pågår vilken ålder den kan tänkas ha.

Tenka lägger en sista hand på schakt 67

Schakt 68

Det nyöppnade schaktet 68 visade fosfatkarteringen på ett värde tre och troligtvis finns här ett kulturlager. Ett fint och jämt arbete har påbörjats och vi väntar spänt på fortsättningen!

Julius i arbete

Schakt 60

I schakt 60 (buttlekrigarens grav) fortsätter utgrävningen och dokumentationen av alla stolphål som har hittats. Det är ett mycket tidskrävande arbete men mycket intressant för senare forskning att ta reda på vilken typ av stolpburen konstruktion som uppfördes runt graven.

Elmer och Julia runt ett av stolphålen

Schakt 64

Slutligen ska en bild visas från schakt 64, det södra huset med stenhusgrund. Vi arbetar också med rensningen för att få fram den inre muren tydligt, men givetvis funderar vi på om vi nu har hittat tröskeln i huset? En fin rak stenrad finns framför ”dörröppningen”. Fortsättning följer…

Alexander pekar ut den möjliga tröskeln för besökare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s