Näst sista dagen i fält

Idag var den näst sista dagen i fält och som vanligt i utgrävningar så dyker det fram spännande saker sista sekunden som gör saker mer stressigt men också mer roligt.

Schakt 64: En märklig lergrop som visade sig vara ännu märkligare.

Vi börjar att kolla förbi i schakt 68, här börjar saker avslutas. Man har nått ner till moränen och fixat till profilen. Nu behöver man endast fotografera och rita av profilen, sen ska all jord och sten tillbaka in i schakten där det hör hemma.

Schakt 68

Sen tar vi en titt in oss schakt 65 där det jobbas på för fullt. Där har man ritat flera profiler av misstänkta stolphål, man har även lyckats gräva fram en del av en stolpe.

Schakt 65’s stolpe

Strax bredvid har vid granschaktet 66 där det jobbas på lika hårt som i 65, så mycket att schaktet liknar mer Ingenmansland än ett arkeologiskt schakt. Fynd hade man också, bland annat ett hovben från en häst, i samma grop hittade man också en nål gjord av horn.

nål skapad av någon typ av djurhorn

Sist så ser vi vad som sker i schakt 64, här så har flera intressanta händelser skett. Vid ingången av huset så har man hittat två misstänkta stolphål som har suttit på båda sidorna av tröskeln.

De två misstänkta stolphål markerat i rött

Det andra intressanta fyndet i schakt 64 fick fram flera frågetecken. I ett av hörnen av stengrundshuset som är schakt 64 så har man hittat en märklig lergrop, ännu märkligare blev det dock, man började gräva igenom denna lergrop efter man hade genomfört en profilritning. Man märkte att i mitten av den hårda området av lera så blev det mjukare, som i en rand rakt igenom och tillslut visade sig att det inte endast var en lergrop.

lergropen

På bilden kan man tydligt se en mörk rand igenom leran som började komma fram när man grävde. Man började sedan lätt borsta för att se vad det handlade om, vilket gjorde att man såg att denna mörka rand hade kol i sig. Denna mörka rand har då varit en bjälke en gång i tiden som har vågrätt gått igenom leran.

Som alltid så var varenda arkeolog av samma åsikt och viste precis vad det var… Man kunde hoppas att det var så i alla fall.

Flera tolkningar finns vad detta kan vara, en del av golvkonstruktionen som var den enda delen som har lyckats bevarats. Eller att det ska vara del av någon typ av verkstad område i huset, väldigt svårt att säga. Vad det än är så var det något som fångade uppmärksamheten av majoriteten i fältet.

Folk från de olika schakten ser på med beundran och avundsjuka på schakt 64 fantastiska lergrop.

Det var allt för idag, vi ses för den sista fältrapporten imorgon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s