Sommarens grävstart i Buttle, 2022

Knappt ett år har gått sedan schakten sist stängdes ute i Buttle. Idag gick den arkeologiska sommarkursen än igen av stapeln, och undersökningarna är i full gång.

Den här sommaren är studenterna indelade i tre olika grupper. En grupp gräver ett 8 x 3 m stort schakt som sträcker sig över mitten av ett hittills oundersökt stengrundshus. En annan uppföljer ett tidigare schakt i ett annat stengrundshus, några meter söder om det tidigare. Den sista gruppen står inför ett antal olika uppgifter: att slutföra undersökningarna i Schakt 60 (där man fann Buttlekrigaren i fjol), att undersöka ett parti av en stensträng, att öppna ett sökschakt emellan de tidigare två nämnda stengrundshusen.

Efter att ha fraktat all utrustning från campus ut till fält började respektive grupp mäta upp sina schakt. Biträdande utgrävningsledare Alexander Sjöstrand ser till att alla schakt fotas inför 3D-modelleringar. Efter lunch får två gruppers förväntansfulla studenter äntligen börja torva av sina schakt; en insats som blir ansträngande ute i det strålande solskenet. Det blir inte färdigt, men vi förväntas kunna ta fram skärslevarna och gräva kontext imorgon förmiddag! Grupp 3 började direkt med att gräva sig mot botten i en del av Schakt 60.

Grupp 1 avtorvar stengrundshus (”Norra huset”).
Ungefärligen hur långt Grupp 1 kom med avtorvningen i avslut för dagen.

…och så långt kom vi idag. Som vanligt kommer sommarens utgrävningar bloggas om här dagligen. På så sätt: på återseende imorgon!

Utgrävningsledare Alexander Andreeffs hundvalp, en viktig deltagare i teamet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s