Hagel gör en inte glader!

Efter en helgs vila kom vi alla tillbaka med ny energi och redo att sätta igång med utgrävningen igen. På förmiddagen njöt vi av solsken och varma ryggar medan vi grävde oss djupare ner i marken och entusiasmen växte bland oss, men detta höll sig inte länge. Strax efter lunch började molnen välla in och vid kl. 13 var vi och schakten täckta med hagel. Det kanske låter bisarrt med hagel i mitten av maj, men inte mindre sant för det. Haglet följdes dessutom med mycket regn, och det tog inte en lång stund innan vi alla var genomdränkta och en aning sura. Man kan minst sagt säga att entusiasmen och den positiva atmosfären drastiskt minskade och de flesta av oss var överens om att lägga sig i sängen för resten av dagen när dagens arbete var gjort.

Men trots hagel och regn har arbetet fortsatt i varje schakt (med viss fördröjning). Arbetet idag har främst gått ut på att definiera de olika stensättningarna och att påbörja sökandet efter marknivån som är samtida med stensättningarna från järnåldern.

Schakt 56 började arbeta runt stensättningen för att få en tydlig idé om vart dess gränser slutade. Tanken är att komma ner till den ursprungliga marknivån. I dag hittades två stycken små flintastenar men det är oklart om de var bearbetade. För övrig hittades även slagg, vilket är rester från metallarbete. I slutet av dagen gjordes 3D fotografier av hela schaktet.

Här ser vi schakt 56 som genomgår en 3D fotografering
Schakt 56

Schakt 57 har en mindre och en större stensättning som skall definieras, varav den mindre har tydligare gränser medan den större kräver lite mer arbete. Här har det hittats ett flertal fynd, bland annat en kotand, slagg efter metall, modern keramik och delar från ett plåttak.

Schakt 57, här grävs det på för fullt!
Här kan vi se lite av det synliga plåttaket som har hittats i schakt 57

Schakt 58 och 59 har idag grävt ner till moränen och likt de andra schakten börjat tagit bort stenar som inte tillhör själva gravsättningen. Det har hittats mer kol i båda dessa och i schakt 59 har det även påträffats bränt lera.

Schakt 58 i fokus
Schakt 59 i fokus
Exempel på metallslagg från schakt 56
Exempel på flintastenar från schakt 56

Tyvärr har det inte tagits mycket muntra bilder idag, men förhoppningsvis medföljer de med ett bättre humör och bättre väder nästa dag!

Med vänliga hälsningar, Louise och Jaucqline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s