”Det händer grejer.” -Grävpappa 2019

Vecka tre av årets utgrävning har avslutats och samtliga deltagare har nu tagit en välförtjänt helg. Under veckan som gått har mycket hänt runtom i schakten, stensättningarna har blottlagts helt och ytstenarna avlägsnats. Många nya fynd har också gjorts!

I schakt 56 har fler hästtänder grävts upp, tillsammans med stora bitar kol och en hel del keramik. Trots djupet i schaktet har gruppen ännu inte nått moränen, utan gräver fortfarande ner igenom jordlagren. På det stora hela är stämningen god och studenterna är positivt inställda till den kommande veckan. ”Vi är bäst,” säger masterstudenten Olivia.

Olivia och Gabriel står för fredagsunderhållning och håller moralen uppe!

Även i schakt 57 har spännande fynd gjorts. Gårdagens beniga trend fortsätter med en mängd fragment vars identitet förblir okänd tills fyndhanteringen sätter igång under nästa vecka! Det mest intressanta fyndet är dock en lerkula, helt rund och väldigt kompakt. Den nuvarande teorin att det är en tidig spelpjäs eller liknande men det återstår att se- det blir alltså mycket att ta rätt på under fyndhanteringen.

Lerkulan från schakt 57!
Dokumentation utförs kontinuerligt på utgrävningen- här fylls en fyndlapp i av en arkeolog från schakt 57.

I schakt 58 och 59 har snittandet av stolphål och icke stolphål-hål slutförts och B-studenterna har fått öva på att rita profiler- en teckning av de olika lagren som visar vilka olika jord- och stentyper som finns i schakten. När snitten blev klara kunde grupperna i båda schakten gå vidare med rensning av stenar och börja gräva djupare, ner i moränen. I schakt 58 pågår en vild jakt på mörkfärgningar i jorden som börjat synas här och där, men att avgränsa och definiera dem är lättare sagt än gjort. Butthulhu-kolonin frodas och växer stadigt med unika invånare från båda schakten.

Exempel på en profilritning från schakt 59! Denna avbildar ett av stolphålen i schaktet.
Jakten på den mystiska mörkfärgningen fortsätter…
De växande sållhögarna ger utmärkta tillfällen för lite extra balansträning.
Butthulhus koloni i all sin steniga ära!

Nu gör vi som grävpappa och tar helg! Bloggen är tillbaka på måndag.

//Astrid grupp 4.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s